26.10.2011

Epäviralliset alkusanat

Nimeni on siis Miili, Keski-Pohjanmaalta kotoisin oleva 16-vuotias tyttö (täytän tosin vuosia 1.12) joka lähtee vaihto-oppilaaksi noin vuodeksi (10-11 kk ?) Japaniin maaliskuussa 2012.

Olen tällä hetkellä lukion toisella, tai jos tarkkoja ollaan niin ammattilukion :D yhdistelmätutkinto kestää normaalisti neljä vuotta ja jostain syystä päätin olla niin hullu että pidennän sitä vielä vuodella. Ammattipuolena minulla on tosin musiikki, ja koska opetus on konservatoriolla pääasiassa iltapäiväpainotteista, pystyn tehdä lukiokursseja päivisin myös niillä jaksoilla joiden olisi tarkoitus olla pelkästään ammattia varten, joten ehkä minulla ei kuitenkaan niin kauaa mene. Sen näkee sitten. Ai niin, olen tosiaan klassisella puolella ja instrumenttini on klarinetti :)

Minkä takia halusin lähteä vaihtoon? No, ideahan on ollut minulla siitä asti kun pienenä sain tietää että sellainen on mahdollista. Kyseinen mahdollisuus tosin hiipi luokseni todella salakavalasti, siksi lähtöni kai on näin myöhäinen, käsittääkseni useimmat talvilähtijät menevät jo lukion ensimmäisellä. Saanpahan kerrankin olla porukan vanhus :'D Mutta tosiaan, vaihto on mielestä aivan mahtava mahdollisuus lähteä etsimään elämästä ja itsestäänkin jotain uutta, nähdä jotain erilaista kun se sama vanha Suomi, mutta silti paljon syvemmin kuin pelkästään turistin näkökulmasta. Siinä sivussa oppii myös uuden kielen, saa kansainvälisiä ystäviä ja toisen perheen, jos hyvin käy. Sitä tulee myös paljon itsenäisemmäksi. Oppii kaikkea kivaa, itsestään ja muista.

Miksi Japani?
Myönnetään, maa tuli lapsena itselleni tutuksi sieltä tänne virtaavan median kautta - anime, manga, pelit ja musiikki. Vähitellen se hehkutus kyllä sitten hiipui, mutta nykyään osaan taas arvostaa Japania ihan vain sellaisena kuin se on, mielenkiintoisine ihmisineen ja historioineen, ihan koko kulttuuri. Kieli kiehtoo minua enemmän kuin silloin lapsena, vaikka kyllähän minä nykyäänkin esimerkiksi pelailen paljon nousevan auringon maasta tulevia pelejä :D En oikein tiedä, jotenkin Japani vain jäi sydäntä lähelle sellaisena nättinä lapsuuden aaveena, joka nyt tuntuu todellisemmalta kuin koskaan. Se tuntuu tutulta, kotoisalta ja turvalliselta, vaikka uskonpa että paikan päällä se saattaa olla ihan jotain muuta.

Japanista on myös liikkeellä todella paljon stereotypioita, mielletään se sitten animen ihmemaaksi tai työnarkomaanien luostariksi. Japanilaiset ihmiset ovat sitä, tätä ja tuota ja se ja se tehdään siellä tällä ja tällä tavalla. Olen jossain määrin empiirinen ja siksi haluankin mennä paikan päälle ja tutkia miten asiat ovat. Millainen maa Japani on, millaisia japanilaiset ovat ja millaista on yrittää sulautua sen kaaoksen keskelle.

Muita maavaihtoehtoja
minulla oli mm. Englanti, Irlanti, Itävalta, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti. Tuntui kuitenkin että Euroopan maat saattaisivat olla ehkä liiankin tuttuja, halusin jotain vähän eksoottisempaa ja koska otan vaihtovuoteni tietynlaisena haasteena, niin se piti sitten tehdä kunnolla ja lähteä sellaiseen maahan jonka kielikään ei ole niin tuttu. Loppusuoralla kohtasivat Uusi-Seelanti ja Japani, mutta koska osaan englantia kuitenkin sen verran hyvin, ajattelin että Japanista saisin paljon enemmän irti. En kadu päätöstäni lainkaan, Japani tuntuu minun maaltani C:

Järjestö jonka kautta lähden on AFS. Tutkin kaikki vaihtoehdot, punnitsin hyviä ja huonoja puolia ja lopulta päädyin tähän - Rotary olisi hintansa puolesta ollut ideaali mutta en ollut liikkeellä tarpeeksi hyvissä ajoin. EF ja STS ovat molemmat mielestäni vähän liian kaupallisia ja kalliita, osittain vapaaehtoisjärjestöinä YFU ja AFS miellyttivät eniten. Hain molempiin mutta päädyin sitten jälkimmäiseen, kaksi ystäväänikin ovat lähteneet sen kautta ja ovat kyllä kehuneet. Olen myös kuullut että Japanin AFS toimii todella hyvin ja henkilökohtaisesti tämän järjestön kanssa asiat on tähän asti menneet todella sujuvasti ja hyvin :) Meillähän on tässä jo kolmisen viikon päästä AFS:n talvilähtijöiden kanssa viikonlopun mittainen orientaatioleiri, odotan sitä innolla! Tosi kiva tavata ja tutustua muihin Japaniin lähtijöihin c:

Kaikki paperit sain valmiiksi joskus kesän alussa ja siitä lähtien niitä piti vähän paikkailla, kävin mm. allergiatesteissä ja niissä selvisi että olen allerginen.. No, aika monelle asialle, mutta pääasiassa kissoille ja timotein siitepölylle. Siitä kissa-asiasta voi olla haittaa perheen löytämisessä mutta uskon että pystyisin kyllä asua kissankin kanssa, vaikka lääkityksellä jos niinkseen on koska pidän kuitenkin eläimistä. Kohta on myös hammaslääkärikäynti, pitää laittaa paikat kuntoon suunkin sisällä ennen kuin lähtö sitten koittaa :D

Mutta joo. Eipä tätä nyt kai enää kannata venyttää. Tervetuloa mukaan mielenkiintoiselle matkalleni mielen syövereihin c:

6 kommenttia:

 1. Hei mehän nähäänkin sitten kahen viikon päästä :) (busted oot Nayran) Pilkunviilauksena oon sua 1½kk vanhempi. Oikeesti kyl ihan pimeetä et ollaan viiden kuukauden päästä Japanissa, mul tuntuu melkein loppuvan aika kesken täällä _Suomessa. Pitäs vielä ehtiä opiskella kieltä, yrittää panostaa kouluun ja tehä kaikkia must -juttuja mitä ei pysty sit melkein vuoteen.

  VastaaPoista
 2. : DD nyt tuli kyllä aika puun takaa, en voi kun ihmetellä mistä löysit tänne, mutta hyvä kait niin!

  Joo, en oikein osaa ajatella sitä hirveesti tässä istuessani, uskon että se kolahtaa vasta paikan päällä 8'D mulla on ton kielen kanssa vähän paniikki kun muut tuntuu osaavan ihan himohyvin. Pitäis kai tehdä muutenkin joku lista kaikesta mitä pitää ehtiä tehdä..

  VastaaPoista
 3. aeeh. mäkin haluaisin vaihto-oppilaaksi Japaniin, mutta oon aivan liian nuori enkä loppujen lopuksi pärjäisi kuitenkaan. D:
  muttah, jos odottelen tässä muutaman vuoden niin ehkä teen jotain oikein ja pääsenkin sinne Japaniin.~

  VastaaPoista
 4. Varmasti pärjäisit! :D mustakin tuntui ihan tolta ja en melkein hakenut sen takia mutta viiden päivän päästä lähtö ja ehdottomasti tein oikean valinnan.

  Mä päätin lähteväni vasta vuotta aiemmin siinä missä monet on haaveillut nimenomaan japaninvaihdosta koko elämänsä joten oot kyllä jo ihan hyvässä alussa. Toivottavasti pääset sitten kun sun aika tulee :)

  VastaaPoista
 5. nooh, onnea Japanin vaihto-oppilasmatkalle, toivottavasti sulle tulee kivaa ja näin. (:

  VastaaPoista
 6. Hhihi munki puolesta onnea onnea matkalle T.Tiia (serkkusi)

  VastaaPoista